فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 56 (زمستان 1400)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 56 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه خلیلی خضرآبادی*، فائزه اسحاقی مقدم، فاطمه زارع، علیرضا حسین پور آشناآباد صفحات 13-30
    تعلل ورزی تحصیلی یکی از مشکلات قابل مشاهده و مشکل ساز در بین دانش آموزان و دانشجویان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای خودتنظیمی یادگیری در رابطه بین نیازهای اساسی روان شناختی و تعلل ورزی تحصیلی در دانشجویان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر ارومیه در سال تحصیلی 1397 بود که از این میان 212 دانشجو انتخاب شدند و در این پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه یادگیری خودتنظیمی (1995)، مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی (2003) و مقیاس تعلل ورزی تحصیلی (1984) بود. نتایج پژوهش نشان داد که تعلل ورزی تحصیلی با یادگیری خودتنظیمی و نیازهای اساسی روان شناختی رابطه منفی و معنی دار دارد (05/0>p). نتایج تحلیل مسیر نشان داد که یادگیری خودتنظیمی در رابطه بین نیازهای اساسی روان شناختی و تعلل ورزی تحصیلی نقش میانجی دارد (05/0>p). به این معنا که در دانشجویان، نیازهای اساسی روان شناختی با تاثیر بر یادگیری خودتنظیمی می تواند موجب کاهش تعلل ورزی تحصیلی شوند. بر این اساس، در حوزه آموزش لازم است تا مداخلات مورد استفاده برای کاهش تعلل ورزی تحصیلی در دانشجویان در راستای ارضای نیازهای اساسی روان شناختی و یادگیری خودتنظیمی سازماندهی شوند.
    کلیدواژگان: یادگیری خودتنظیمی، نیازهای اساسی روان شناختی، تعلل ورزی تحصیلی، دانشجو
  • محمد ستایشی اظهری*، عباس حبیب زاده، حسن میرزاحسینی صفحات 31-48
    عوامل زیادی مثل انگیزش، خودکارآمدی می توانند بر یادگیری دانش آموزان تاثیر بگذارند. در این باره، شواهد نشان داده که انگیزش یکی از عوامل موثر و مهم در بهبود عملکرد دانش آموزان است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نیمرخ انگیزشی دانش آموزان با استفاده از تحلیل مبتنی بر شخص و مقایسه خودکارآمدی تحصیلی با توجه به این نیمرخ ها انجام گرفته است. این پژوهش یک مطالعه توصیفی- علی مقایسه ای است. حجم نمونه شامل تعداد 211 نفر از جامعه آماری دانش آموز مقطع متوسطه دوره دوم بود که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس جهت گیری اهداف پیشرفت الیوت و مک گرگور (2001) و خودکارآمدی تحصیلی جینکس و مورگان (1999) را تکمیل نمودند. برای تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS از روش تحلیل خوشه ای، تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون تعقیبی توکی بهره گرفته شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای، چهار خوشه انگیزش برای دانش آموزان به دست آمد: 2/13 درصد در خوشه بی انگیزشی، 3/28 درصد در خوشه انگیزش سه گانه، 6/19 درصد در خوشه تبحرگرا-عملکردگرا و 8/38 درصد خوشه انگیزش چندگانه قرار گرفتند. خودکارآمدی تحصیلی خوشه بی انگیزشی (05/85M=)، کمتر از خوشه انگیزش سه گانه (53/90M=) بود،  و بالاترین میانگین مربوط به خوشه های تبحرگرا-عملکردگرا (03/94M=) و انگیزش چندگانه (8/95M=) بود. یافته های به دست آمده می تواند به مسیولین حوزه آموزش کمک نماید تا با طراحی برنامه های مداخله ای تربیتی در ارتقا و یا حفظ انگیزش دانش آموزان، در طول سال های تحصیلی اقدامات موثری را انجام دهند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، نیمرخ انگیزشی، تحلیل مبتنی بر شخص
  • سمیه سلطانی دزکی، محمدعلی نادی*، ایلناز سجادیان صفحات 49-67
    در ادبیات، ویژگی های معلمان مثبت در ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته و بیشتر بر روابط مثبت معلم و دانش آموز متمرکز است. هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی، روایی، پایایی و هنجاریابی مقیاس معلم مثبت است. از بین جامعه آماری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 280 نفر از دانش آموزان دختر پایه دهم دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه معلم مثبت ارییلماز (2017) پاسخ دادند. پژوهش در پایایی از ضرایب آلفای کرونباخ، گاتمن و اسپیرمن- براون و در روایی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نتایج نشان داد که ضرایب آلفای کرونباخ برای مقیاس معلم مثبت برابر73/0 و برای خرده مقیاس های «جلب رضایتمندی نیازهای دانش آموزان برای شایستگی »، «برقراری روابط مثبت با دانش آموزان»، «تفهیم کردن مطالب به دانش آموزان»، «برون گرا بودن»، «حمایت از تجارب فعال دانش آموزان» و «حمایت از مشارکت دانش آموزان در کلاس» به ترتیب 95/0، 83/0، 82/0، 88/0، 94/0 و 91/0  بوده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی گویه های مقیاس معلم مثبت نشان داد که این مقیاس دارای شش عامل با شاخص های برازش مطلوب مقیاس می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، روایی، پایایی و هنجاریابی مقیاس معلم مثبت ارییلماز در دانش آموزان دختر پایه دهم دوره دوم متوسطه
  • انسی کرامتی*، مهدیه رحیمی، رقیه افرا صفحات 69-102
    هدف از این پژوهش شناسایی چالش ها و روش های ارزشیابی موثر از یادگیری دانش آموزان دوره ابتدایی در برنامه شاد توسط نومعلمان فارغ التحصیل از دانشگاه فرهنگیان است. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. مشارکت کنندگان پژوهشی که با استفاده از دو شیوه ملاک محور و زنجیره ای، انتخاب و تا مرز اشباع اطلاعاتی، در این پژوهش مشارکت داشتند، تعداد 17 نفر از دانشجومعلمان ورودی سال 1391 دانشگاه فرهنگیان بودند. با این افراد که اکنون (1400) به عنوان نومعلمانی در مشهد مشغول به خدمت هستند؛ مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. مصاحبه های مکتوب شده با استفاده از روش تحلیل مضمون، تجزیه و تحلیل شدند. جهت تامین اعتبار تحقیق، معیارهای لینکلن و گابا مورد استفاده قرار گرفت. براساس یافته های به دست آمده عمده ترین چالش های نومعلمان برای انجام ارزشیابی معتبر شامل 2 مضمون فراگیر، 6 مضمون سازمان دهنده، 14 مضمون پایه است. همچنین عمده ترین راهکارهای نومعلمان برای غلبه بر چالش های ارزشیابی را می توان در قالب 4 مضمون فراگیر، 10 مضمون سازمان دهنده و 27 مضمون پایه دسته بندی کرد. نتایج این پژوهشگر بیانگر آن است که ارزشیابی در فضای شاد یکی از دشوارترین وظایف نومعلمان است. به نحوی که برخی از چالش های ارزشیابی در فضای شاد بسیار جدی بوده و نومعلمان برای غلبه بر آنها علی رغم تلاش فراوان، راهکار موفقیت آمیزی نداشتند اما در برابر سایر چالش ها، با صرف وقت فراوان و تحمل فشار کاری مضاعف، تاحدودی موفق به انجام ارزشیابی معتبر شدند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، نرم افزار شاد، نومعلمان فارغ التحصیل از دانشگاه فرهنگیان، دوره ابتدایی
  • مهدی برزگر بفرویی*، عزت الله قدم پور، علیرضا مراتی، محمد شفیعی صفحات 103-122
    محققان علاقه دیرینه ای به درک بهتر این موضوع دارند که چرا برخی از دانش آموزان از تکالیف درسی چالش برانگیز بودن اجتناب می کنند، در حالی که برخی دیگر مایل به پیگیری این نوع چالش ها هستند. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش سخت رویی بر نشانگان وانمودگرایی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. روش تحقیق نیمه آزمایشی و  از نوع طرح پیش آزمون -   پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری نیز شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول شهرستان میبد در سال تحصیلی 400-1399 بود که از میان آن ها تعداد 48 نفر به روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (24 نفر) و گواه (24 نفر) گمارش شدند. هر دو گروه در مراحل پیش آزمون و  پس آزمون، به پرسشنامه های نشانگان وانمودگرایی و سرزندگی تحصیلی پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری با کمک نرم افزار spss22 استفاده شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش سخت رویی به طور معناداری (001/0) نشانگان وانمودگرایی دانش آموزان را کاهش می دهد. همچنین نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش سخت رویی به طور معناداری (001/0) سرزندگی تحصیلی دانش آموزان را افزایش می دهد. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که شرکت در جلسات آموزش سرسختی می تواند در کاهش وانمود سازی و افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آموزش سخت رویی، نشانگان وانمودگرایی، سرزندگی تحصیلی
  • محمد عباسقلی زاده، جهانگیر یاری حاج عطالو*، صادق ملکی آوارسین صفحات 123-150
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سازمان یادگیرنده و میزان کاربست آن در شرکت برق منطقه ای آذربایجان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی بوده است. جامعه آماری مورد نظر، کلیه کارکنان شرکت برق منطقه ای آذربایجان به تعداد 1307 نفر و در سطح سه استان(آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل) می باشد. نمونه آماری از طریق جدول مورگان به تعداد 297 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه استاندارد ابعاد سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک (DLOQ) می باشد. روایی محتوا و سازه این پرسشنامه بررسی و تایید شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS-20 و 3 Smart-PLS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد؛ که میزان کاربست متغیر سازمان یادگیرنده و مولفه های آن، یادگیری سطح فردی (ایجاد فرصت هایی برای یادگیری مداوم و بالا بردن سطح گفتگو و پژوهش در سازمان)، یادگیری سطح گروهی (تشویق و ترغیب به همکاری و یادگیری گروهی)، یادگیری سطح سازمانی (ایجاد سیستم هایی جهت دریافت و تسهیم یادگیری، توانمندسازی کارکنان در جهت رسیدن به یک بینش جمعی، مرتبط ساختن سازمان با محیط خود، فراهم سازی رهبری استراتژیک در امر یادگیری) در جامعه هدف به طور معناداری پایین تر از حد متوسط بود و فقط بالا بردن سطح گفتگو و پژوهش در سازمان در حد متوسط می باشند. همچنین با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با کمترین مربعات جزیی الگویی برای سازمان یادگیرنده ارایه وروابط مولفه های آن مورد ارزیابی قرارگرفت. نتایج حاصل نشان داد که مدل از مطلوبیت قوی برخوردار است (GOF=0/813). و در نتیجه دستیابی به اهداف واستراتژی های شرکت برق منطقه ای آذربایجان در مسیریادگیرنده بودن را محقق می سازد.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری فردی، یادگیری گروهی، یادگیری سازمانی
  • آناهیتا اوبالاسی، علی خادمی*، مجید محمود علیلو، مهین اعتمادی نیا صفحات 151-184
    هدف این پژوهش تعیین تفاوت اثربخشی درمان تعاملی والد-کودک(PCIT)، ذهن آگاهی کودک محور(بوردیک) و برنامه سال های باورنکردنی(IY) بر نشانه های برونی سازی شده دانش آموزان دوره اول ابتدایی شهر تبریز بود. در قالب طرح نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل و اجرای پرسشنامه رفتاری کودک(CBCL) آخنباخ نسخه والدین اطلاعات لازم جمع آوری شد. جامعه آماری شامل کلیه مادران و دانش آموزان دوره ی اول ابتدایی شهر تبریز در سال تحصیلی 1399-1398 بود. نمونه شامل 40 نفر دانش آموز به همراه مادران شان است که 30 نفر در سه گروه 10 نفره به عنوان گروه های آزمایشی و 10 نفر به عنوان گروه کنترل به روش داوطلبانه و مبتنی بر معیارهای ورود انتخاب شدند. پس از برگزاری دوره های آموزشی(تعاملی والد-کودک، ذهن آگاهی کودک محور و سال های باورنکردنی) طی 3 ماه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس مختلط، نتایج نشان داد که روش های درمانی تعاملی والد-کودک، ذهن آگاهی کودک محور و برنامه سال های باورنکردنی بر کاهش نمرات برونی سازی شده دانش آموزان از جلسه ی پیش آزمون تا جلسه ی پیگیری موثرند(001/0>p). نتایج آزمون بونفرونی نشان داد که روش درمان تعاملی والد-کودک اثربخش تر از روش ذهن آگاهی کودک محور در کاهش نشانه های برونی سازی شده دانش آموزان است(013/0=P). همچنین برنامه آموزش سال های باورنکردنی نسبت به آموزش ذهن آگاهی کودک محور در کاهش نشانه های برونی سازی شده دانش آموزان اثربخش تر بوده است(001/0=P).
    کلیدواژگان: درمان تعاملی والد-کودک، آموزش ذهن آگاهی کودک محور، آموزش برنامه والدین سال های باورنکردنی و نشانه های برونی سازی شده
  • سارا ابراهیمی* صفحات 185-212
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روان سنجی پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه های شهر تهران در سال 1400 بودند که از این میان 371 نفر دانشجو با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس بر مبنای پیشنهاد (کلاین ، 2010) به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین (مارتین و بولیگر، 2018) و پرسشنامه مشارکت دوره دانشجو (دیکسون، 2015) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی همسانی درونی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی سازه پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین، ضریب همبستگی آن با پرسشنامه مشارکت دوره دانشجو گزارش شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش ابلیمین نشان داد پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین از چهار عامل مشارکت همکلاسی ها، مشارکت چندوجهی، مشارکت مربی و مشارکت خودگردان تشکیل شده است. نتایج مربوط به همبستگی بین ابعاد پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین با پرسشنامه مشارکت دوره دانشجو به طور تجربی از روایی همگرای راهبردهای مشارکت آنلاین حمایت کرد. همچنین، ضریب همسانی درونی پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین (87/0=a) مطلوب گزارش شد. یافته های پژوهش نشان داد که ابزار حاضر برای سنجش راهبردهای مشارکت آنلاین در دانشجویان ایرانی ابزاری روا و معتبر است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه راهبردهای مشارکت آنلاین، پرسشنامه مشارکت دوره دانشجو، روایی عاملی
|
  • Mahdieh Khalili Khezrabadi *, Faeze Eshaghi Moghaddam, Fatemeh Zare, Ali Reza Hoseinpour Ashna Abad Pages 13-30
    Academic procrastination is one of the most visible and problematic problems among students. The aim of this study was to investigate the mediating role of self-regulated learning in the relationship between basic psychological needs and academic procrastination in students. The statistical population of this study included students of Urmia Farhangian University in the academic year 1397, from which 212 students were selected and participated in this study. Data collection tools included the Self-Regulated Learning Questionnaire (1995), the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale (2003) and the Academic Procrastination Scale (1984). The results showed that academic procrastination has a negative and significant relationship with self-regulated learning and basic psychological needs (p <0.05). The results of path analysis showed that self-regulated learning has a mediating role in the relationship between basic psychological needs and academic procrastination (p <0.05). This means that in students, basic psychological needs can reduce academic procrastination by affecting self-regulated learning. Accordingly, in the field of education, it is necessary to organize the interventions used to reduce academic procrastination in students in order to satisfy basic psychological needs and self-regulated learning.
    Keywords: self-regulated learning, Basic Psychological Needs, Academic Procrastination, student
  • Mohammad Setayeshiazhari *, Abbas Habibzade, Hassan Mirzahosseini Pages 31-48
    Different factors such as motivation and self-efficacy can affect the students learning activity. Therefore, educational research has shown that motivation is one of the essential factors for the improvement of student performances. Using a person-oriented approach, the present study aimed to determine the motivational profiles (clusters) of students and to compare their academic self-efficacy considering these profiles. This study was conducted with a comparative-descriptive method. The participants were 211 high school students eighth and ninth grade who completed the Achievement Goal Questionnaire and Academic self-efficacy Questionnaire. The criterion for academic achievement was students’ total average in the Last year. The methods of cluster analysis and multiple analysis of variances were used for data analysis using SPSS software. Cluster analysis revealed four motivational profiles for the students: 12/7% of the subjects were placed in the without motivation cluster, 35/2% were placed in the triple motivation cluster, 19/6% were placed in the mastery goal orientation- performance goal orientation, and 38% were placed in multiple motivation cluster. The academic self-efficacy of without motivation cluster was lower than the other clusters (p<0.001). The findings of this study will help those involved in the field of education make effective attempts by planning helpful educational program, so promote the students’ learning motivations, during the academic years.
    Keywords: academic self-efficacy, Motivational Profiles, Cluster analysis
  • Somayeh Soltani Dezaki, Mohammad Ali Nadi *, Ilnaz Sajadian Pages 49-67
    In literature, positive features of teachers have been investigated under many dimensions. Positive teacher studies focus more on positive teacher-student relationships. The aim of this research was to Investigation of factor construction, validity, reliability and standardization the scale of positive teacher 280 Second grade students were multistage cluster randomly selected as sample of thestudy from high school in Tehran in year 2019-2020. These students responded to the Eryılmaz Positive Teacher Questionnaire. In the reliability of the study, Chronbachʼs Alpha coefficient, Guttman, Spearman -Brown and in the validity of confirmatory factor analysis have been used. The Cronbach’s Alpha coefficients were found to be 0.73 for positive teacher scale, and 0.95, 0.83, 0.82, 0.88, 0.94, 0.91 for Subscales) satisfying students need for competence, building positive relationships with students, concretize the subject which is taught, being extravert, supporting students flow experience and supporting students class engagement (respectively. The exploratory factor analysis of the scale showed that it has six factors with opimal fit indices.
    Keywords: Scale of Eryılmaz Positive Teacher, factor construction, validity, Reliabilit, Female Student
  • Ensi Keramati *, Mahdiyeh Rahimi, Roghaye Afra Pages 69-102
    The purpose of this study was to investigate the challenges and solutions for an effective evaluation of Primary School students by new teachers, who were graduated from Farhangian University, in Shad Software. This study was conducted via qualitative approach using phenomenological method. Participants were selected by two methods of snowball and Criterion sampling to theoretical saturation boundary, 17 new teachers who were freshman at Farhangian University, in academic year 2012-2013. The participant who are new teachers in Mashhad were subjected to semi-structured interviews, in 2021. Transcribed interviews were analyzed via thematic coding. Lincoln and Guba criteria were also used to determine the reliability of the research. Findings revealed that there were 2 inclusive themes, 6 organizing themes and 14 basic themes, based on main challenges for doing an effective evaluation in primary schools by new teachers. Also main solutions for overcoming to these challenges can be categorize in 4 inclusive themes, 10 organizing themes and 27 basic themes. The results indicate that doing evaluation in Shad Software is one of the most difficult tasks carried out by new teachers. In a way that some of the evaluation challenges were so serious and new teachers didn’t have any idea or successful solutions, despite their best effort, to overcome them. But in the face of other challenges, by spending a lot of time and tolerating some work pressure, relatively they succeeded to perform a valid evaluation.
    Keywords: Evaluation, Shad Software, Farhangian University, New Teacher, primary school
  • Mahdi Barzegar Bafrooei *, Ezatolah Ghadampour, Alireza Merati, Mohammad Shafiei Pages 103-122
    Academic hardiness is a personality characteristic that researchers have a long standing interest in better understanding why some students avoid challenging academic course work at the risk of harming their academic standing, whereas others are willing to pursue these types of challenges. This study examined the hardiness training on imposter syndrome and academic buoyancy and students. The research was an experimental study with control group pretest-posttest design. The population included all the First -grade high school male students of in City Maybod in academic year 2020-20121. Out of the population, 48 students were selected through cluster random sampling and were assigned randomly in one experimental (n=24) and one control (n=24) group. Both groups completed an of imposter syndrome Questionnaire and academic buoyancy Questionnaire in pre-test and post-test stages. To analyze the data, multivariate analysis of covariance was used with the help of SPSS20 software. The results of analysis of covariance showed that hardiness training significantly reduces the student's imposter syndrome. The results of analysis of covariance also showed that hardiness training significantly increases students' academic buoyancy. The results of the present study indicate that participation in hardiness training sessions can be effective in reducing imposter syndrome and increasing students' academic buoyancy.
    Keywords: The Effect of the Hardiness Training on Imposter Syndrome, Academic Buoyancy of Students
  • Mohammad Abbasgholizadeh, Sadegh Maleki Avarsin Pages 123-150
    The present study was conducted with the aim of assessing the learning organization and examining its deployment in the Azerbaijan Regional Electricity Company. The research method was descriptive-survey. The statistical population is all the employees with 1307 people in three provinces (East Azerbaijan, West Azerbaijan and Ardabil). The statistical sample was determined through Morgan table with 297 people and selected by stratified random sampling. The instrument used in this study is the Dimensions of Learning Organization Questionnaire (DLOQ) by Watkins& Marsick. The content and construct validity of this questionnaire also its reliability was confirmed. The collected data were analyzed using SPSS20 and Smart-PLS 3 software. The results showed that the learning organization and its components individual learning (create continuos learning opportunities and promote inquiry and dialogue), group learning (encouraging collaboration and team learning), organizational learning (creating systems to capture and sharing learning, empower people towards a collective insight, connect the organization to its environment, and provide strategic leadership for learning) was significantly lower than average and only the level of dialogue and research in the organization are intermediate. Also using structural equation modeling with the least Partial squares provided a model for the learning organization in order to evaluating its components relationship. The results showed that the model has a strong utility (GOF = 0.813). As a result, it achieves the goals and strategies of the Azerbaijan Regional Electrice Company in being a learning path.
    Keywords: Learning Organization, individual learning, group learning, Organizational Learning
  • Anahita Obalasi, Ali Khademi *, Majid Mahmood Alilou, Mahin Etemadi Nia Pages 151-184
    The purpose of this research was to determine the difference among effectiveness of parent-child interaction therapy (PCIT), child-centered mindfulness instruction (Burdick) and incredible years' program (IY) on decreased externalizing symptoms of first period elementary students in Tabriz. Necessary data was collected in the framework of semi-experimental design of pre-test, post-test kind and follow-up with three experimental groups and one control and administration of Achenbach' child behavior questionnaire (CBCL) – parents' version. The statistical population was all the first period elementary students of Tabriz and their mothers during 2020-2021. The sample included 40 students with their mothers that 30 people were selected as experimental groups and 10 people as control group through volunteer method and based on inclusion criteria. After holding treatment periods (parent-child interaction therapy, child-centered mindfulness and incredible years (IY) during three months and data analysis by mixed variance analysis, the results showed that treatment methods of parent-child interaction, child-centered mindfulness and incredible years' program (IY) were effective on decreased scores of externalizing behaviors of the students since pre-test session till follow-up session. the results of Bonferoni's test showed that the method parent-child interaction is more effective than the treatment method of child-centered mindfulness on decreased externalizing symptoms of the students. Also, the program of incredible years was more effective than child-centered mindfulness treatment on decreased externalizing symptoms of the students.
    Keywords: parent-child interaction therapy, child-centered mindfulness instruction (Burdick), incredible years' parents program instruction (IY), externalizing symptoms
  • Sara Ebrahimi * Pages 185-212
    The aim of the present study was to investigate psychometric analysis of the Online Engagement Strategies Questionnaire. The method of study was descriptive and correlational. The statistical population was all students of Tehran universities in 1400, of which 371 students were selected as a sample use of convenience sampling method based on Klein (2010) proposal. In this correlation study, they completed the Online Engagement Strategies Questionnaire (Martin & Bolliger, 2018) and Student Course Engagement Questionnaire (Dixson, 2015). The exploratory factor analysis method and internal consistency were used to compute the Online Engagement Strategies Questionnaire's factorial validity and reliability, respectively. Also, in order to examine the convergent validity of the Online Engagement Strategies Questionnaire, we studied correlations between different dimensions of Online Engagement Strategies Questionnaire with Student Course Engagement Questionnaire. The results of principal component analysis (PC) and oblimin rotation replicated 4 factor structures: peer engagement, multimodal engagement, instructor engagement & self-directed engagement in the Iranian samples. Correlational analyses between Online Engagement Strategies Questionnaire's factors with Student Course Engagement Questionnaire's factors provided initial evidence for the Online Engagement Strategies Questionnaire convergent validity. Internal consistency for the Online Engagement Strategies Questionnaire's factors was desirable (a=0.87). These findings provide evidence for the validity and reliability of the Online Engagement Strategies Questionnaire as an instrument to identification & assessment the online engagement main strategies among Iranian students.
    Keywords: Online Engagement Strategies Questionnaire, Student Course Engagement Questionnaire, factor validity